FAQ.

Vind snel je antwoord op veelgestelde vragen.

Op deze FAQ-pagina vind je de gemakkelijk en snel antwoord op veelgestelde vragen over onze diensten en oplossingen. We begrijpen dat je vragen hebt, dus we willen je zo goed mogelijk ondersteunen in je zoektocht.

Krijg je hier niet het antwoord op je vraag gevonden?
Aarzel dan niet om contact op te nemen →

Shape_CTA
Wat is Microsoft Dynamics 365 Business Central?

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een alles-in-één bedrijfsbeheeroplossing die speciaal is ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB). Het integreert financiën, verkoop, inkoop, voorraadbeheer, projectbeheer en meer, waardoor bedrijven efficiënter kunnen opereren en groeien. Lees meer hierover op deze pagina.

Is Business Central geschikt voor mijn bedrijfsgrootte?

Microsoft Dynamics 365 Business Central is speciaal ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB). Of je nu een startup, een snelgroeiend bedrijf of een gevestigde onderneming bent, Business Central kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en groeitraject.

Kan Business Central worden geïntegreerd met andere zakelijke software die we al gebruiken?

Jazeker! Business Central kan worden geïntegreerd met een breed scala aan andere zakelijke softwaretoepassingen, zoals CRM-systemen, e-commerceplatforms, productiebeheersystemen en meer. Hierdoor kun je jouw bestaande investeringen maximaliseren en een naadloze digitale infrastructuur opbouwen.

Hoe lang duurt het om Business Central te implementeren?

De implementatietijd van Microsoft Dynamics 365 Business Central varieert afhankelijk van de omvang van je bedrijf en de complexiteit van je processen. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren om Business Central volledig te implementeren, maar dit kan per situatie verschillen. Onze vooraf ingestelde standaardtemplates stellen ons in staat om zoveel mogelijk in de standaard te werken, waardoor de implementatietijd tot 50% kan worden verkort in vergelijking met situaties waarin veel maatwerk nodig is. Hierdoor kun je sneller én kosteneffectiever aan de slag!

Wat kost een Business Central implementatie?

Een Business Central implementatie start al van € 2.500,-. Bereken hier zelf jouw gemiddelde implementatiekosten.

Voor een uitgebreide kostenberekening waarbij je je ERP-pakket zo kunt samenstellen dat je alleen betaald voor wat je nodig hebt? Check dan onze prijzenpagina.

Wat is de ROI van een ERP-systeem?

Om de ROI van ERP te berekenen, moet je kijken naar de totale waarde van de investering en de totale eigendomskosten. De formule hiervoor is: ROI = (opbrengsten investering - totale kosten van de investering) / totale kosten van de investering x 100%. Als de verhouding hoger is, betekent dit dat de ROI hoger is.

Volgens een onderzoek van Forrester Research uit 2023 heeft Business Central een ROI van 172%. Dit betekent dat de kosten voor het implementeren van Dynamics 365 Business Central binnen minder dan een jaar worden terugverdiend. 

Meer lezen over het berekenen van de ROI van ERP? Check deze blog: Bereken het ROI van een ERP-systeem

Zijn mijn gegevens in Business Central veilig?

Zeker weten, Microsoft investeert jaarlijks 1 miljard dollar in geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals gegevensencryptie, strikte toegangscontrole en naleving van wereldwijde standaarden zoals ISO 27001 en GDPR. Regelmatige updates en ingebouwde beveiligingsfuncties helpen bij het beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.

Wat is het verschil tussen Business Central on-premises en in de cloud?

Business Central on-premises verwijst naar de versie die lokaal wordt gehost op de servers van een organisatie, terwijl Business Central in de cloud wordt gehost op Microsoft's Azure-cloudplatform. On-premises vereist vaak een initiële investering in hardware en infrastructuur, terwijl de cloudversie geen hardware-investeringen vereist en op abonnementsbasis wordt aangeboden. Cloudversies bieden doorgaans meer flexibiliteit, schaalbaarheid en toegankelijkheid vanaf verschillende apparaten en locaties, terwijl on-premises installaties meer controle en aanpassingsmogelijkheden kunnen bieden.

Kan ik Business Central gebruiken op mobiele apparaten?

Ja, het systeem is ontworpen om op verschillende mobiele apparaten te worden gebruikt. Het platform is toegankelijk via webbrowsers op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Bovendien biedt Microsoft specifieke mobiele apps voor iOS en Android, waarmee je als gebruiker onderweg altijd en overal toegang hebt tot de belangrijkste functies en gegevens van Business Central.

Wat is Customer Care?

Met Customer Care bieden we uitgebreide ondersteuning aan onze klanten om ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn met Microsoft Dynamics 365 Business Central. Ons supportteam staat klaar om je vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en technische ondersteuning te bieden. Via ons klantportaal kan een ticket worden aangemaakt, welke onze collega's van support voor je oppakken. Ze lossen het probleem op of schakelen met een consultant of developer om je hierbij te ondersteunen. Daarnaast bieden we trainingen aan via de ABC Academy om onze klanten te helpen het meeste uit hun software te halen. 

Waarvoor dient het klantportaal?

Het klantportaal is een centrale hub waar onze klanten snel en gemakkelijk tickets kunnen aanmaken voor ondersteuning. Het portaal biedt zowel onze supportmedewerkers als onze klanten een overzichtelijke status van supportverzoeken en bijbehorende communicatie. Antwoord op specifieke en inhoudelijke vragen kan ook teruggevonden worden in de FAQ-sectie op het klantportaal.

Wat is het verschil in de drie licenties die jullie bieden?

Het verschil tussen de drie licenties - Full User, Full User + en Team Member - ligt voornamelijk in de functionaliteit en toegangsrechten die ze bieden binnen Microsoft Dynamics 365 Business Central:

Full User (Essentials): Deze licentie biedt toegang tot alle kernfunctionaliteiten van Business Central, waaronder financieel management, verkoop, inkoop, voorraadbeheer en projectmanagement. Het is bedoeld voor gebruikers die volledige toegang nodig hebben tot alle functies om hun dagelijkse taken uit te voeren.

Full User + (Premium): Naast alle functionaliteiten van de Full User licentie biedt de Full User + licentie extra mogelijkheden, zoals servicemanagement en productieplanning. Deze licentie is geschikt voor bedrijven die meer geavanceerde functies nodig hebben, zoals het beheren van serviceorders of het plannen van productieprocessen.

Team Member: De Team Member-licentie is bedoeld voor gebruikers die voornamelijk lezen en basisinformatie in Business Central nodig hebben, maar geen uitgebreide functionaliteiten nodig hebben voor het uitvoeren van taken. Gebruikers met deze licentie kunnen bijvoorbeeld rapporten bekijken, tijd registreren of goedkeuringen uitvoeren, maar hebben beperkte toegang tot het bewerken van gegevens.

Wie zijn de belangrijkste contactpersonen tijdens een implementatie?

Voor, tijdens en na de implementatie heb je als klant contact met verschillende personen binnen ons team, afhankelijk van je specifieke behoeften en de fase van het project.

Accountmanager: Je hebt zo nu en dan contact met je accountmanager, die verantwoordelijk is voor het beheren van de klantrelatie. Dit contact kan variëren van wekelijkse check-ins tot periodieke strategische besprekingen, afhankelijk van de behoeften van je bedrijf en de voortgang van het project

Projectleider: Tijdens de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Business Central heb je frequent contact met de projectmanager. Deze persoon coördineert de verschillende aspecten van het implementatieproces, houdt de voortgang in de gaten en zorgt ervoor dat alles volgens planning verloopt. Je hebt waarschijnlijk regelmatige statusupdates en vergaderingen met de projectmanager gedurende het implementatieproces.

Support: Als je vragen hebt, problemen ondervindt of ondersteuning nodig hebt bij het gebruik van Business Central, kun je contact opnemen met ons supportteam. De frequentie van dit contact kan variëren, afhankelijk van de aard en urgentie van je vraag of probleem. We streven ernaar om tickets altijd snel en efficiënt op te lossen.

Consultants: Gedurende een project heb je nauw contact met onze consultants. Zij geven de trainingen en zijn gespecialiseerd in het implementeren, aanpassen en optimaliseren van de software. Ze nemen je mee in dit hele proces, zodat jij er na livegang zelf mee uit de voeten kan. De frequentie van dit contact kan variëren van eenmalige sessies tot regelmatige follow-ups en voortgangsbesprekingen.

Ontwikkelaars: Heb je maatwerk nodig? Dan spelen onze ontwikkelaars ook een rol tijdens de implementatie. Zij ontwerpen en ontwikkelen de oplossing precies zo, dat deze perfect aansluiten op je bedrijfsprocessen. Het directe contact met een ontwikkelaar is beperkter, al blijven ze uiteraard betrokken bij het proces om ervoor te zorgen dat de oplossing voldoet aan je verwachtingen.

Hoeveel tijd per week moeten wij als klant beschikbaar stellen voor de implementatie?

De benodigde tijd die je als klant moet vrijmaken voor de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Business Central kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van je bedrijfsprocessen, de gewenste functionaliteiten en de beschikbaarheid van je eigen team. Over het algemeen geven wij altijd aan rekening te houden met een verdeling waarbij 1 dag werk voor ons gelijk staat aan 3 dagen werk voor jou als klant.

Worden alle consultancy sessies op locatie bij de klant ingepland?

Over het algemeen streven we naar een balans tussen efficiëntie en effectiviteit bij het plannen van afspraken. Onze voorkeur heeft altijd om face-to-face af te spreken omdat dit wat ons betreft zorgt voor een soepelere samenwerking, maar wanneer er een paar kleinere taken snel afgetikt kunnen worden kan dit ook via een Teams-call. Dat scheelt weer tijd én kosten.

Wat is een add-on en wat is maatwerk?

Een add-on en maatwerk zijn beide manieren om de functionaliteit van een softwaretoepassing, zoals Microsoft Dynamics 365 Business Central, uit te breiden of aan te passen aan de specifieke behoeften van een bedrijf.

Add-on: Een add-on is een extra softwarecomponent die kan worden geïntegreerd met de kernfunctionaliteit van een bestaande softwaretoepassing. Deze add-on voegt doorgaans nieuwe functies of mogelijkheden toe die niet standaard beschikbaar zijn in de originele software. Add-ons kunnen bijvoorbeeld worden ontwikkeld door externe leveranciers en kunnen specifieke branchespecifieke functies bevatten, zoals een speciale rapportagemodule of een geavanceerd voorraadbeheersysteem.

Maatwerk: Maatwerk verwijst naar het proces van het aanpassen of uitbreiden van de bestaande functionaliteit van een softwaretoepassing om specifieke behoeften van een bedrijf te ondersteunen die niet kunnen worden vervuld met de standaardfuncties of beschikbare add-ons. Dit omvat doorgaans het ontwikkelen van nieuwe functies, het aanpassen van bestaande workflows of het integreren van de software met andere systemen binnen het bedrijf. We proberen maatwerk echter altijd tot een minimum te beperken, omdat dit een kostbaardere optie is.

Hoe kan ik me voorbereiden op de implementatie?
Een goede voorbereiding is het halve werk! Bij deze een simpel stappenplan dat je kunt volgen:

  1. Definieer je bedrijfsbehoeften en doelen.
  2. Maak je gegevens schoon en organiseer ze.
  3. Betrek belanghebbenden binnen je organisatie.
  4. Wijs key users aan.
  5. Plan de beschikbaarheid van je team tijdens de implementatie.
  6. Let's go!
Wat zijn key users?

Key users zijn specifieke medewerkers binnen een organisatie met diepgaande kennis van de bedrijfsprocessen en systemen. Hun rol is essentieel tijdens de implementatie en het gebruik van de software, waar ze onder andere betrokken zijn bij testen, training van gebruikers en het bieden van ondersteuning na de implementatie.

Wat is een POC?

Een Proof of Concept (POC) is een kort project waarbij de levensvatbaarheid van een idee of concept wordt getest. Het doel is om te laten zien hoe goed een bepaalde aanpak werkt in de praktijk voordat een volledige implementatie plaatsvindt. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om de haalbaarheid en effectiviteit van een oplossing te evalueren voordat ze zich volledig engageren. Organisaties kunnen zo weloverwogen beslissingen nemen over grootschalige implementaties.

Wat is een Fit-Gap analyse?

Een Fit-Gap analyse is een evaluatieproces waarbij de functionaliteiten van een bepaald systeem, in dit geval ERP-software, worden vergeleken met de specifieke behoeften en vereisten van een organisatie. Het identificeert waar de bestaande functionaliteiten (Fit) aansluiten op de behoeften van de organisatie en waar er discrepanties zijn (Gap) die mogelijk aanpassingen of maatwerk vereisen. Deze analyse helpt bij het bepalen van de mate van aansluiting tussen de software en de bedrijfsprocessen.

Wat is een Sandbox?

Een sandbox is een gecontroleerde omgeving waarin ontwikkeling, testen en experimenten kunnen plaatsvinden zonder risico's voor de operationele systemen en processen. Hierin kun je efficiënter en veiliger veranderingen doorvoeren in je softwaretoepassingen.

Wat is de Productivity Suite?

De Productivity Suite zit standaard bij al onze Microsoft Dynamics 365 Business Central licenties. Dit houdt in dat we een selectie handige apps standaard toevoegen aan jouw omgeving. Hiermee zorgen we ervoor dat jij nog effectiever en slimmer met de software kan werken. De apps die hierbij inbegrepen zitten zijn:

✔ G/L Import
✔ Postcode Check NL
✔ Drag & Drop
✔ Annual No. Series
✔ KVK Check koppeling
✔ Phone Validation
✔ Company Lookup

Meer informatie?

Kom een kop koffie doen of plan een telefonische afspraak in. Onze sales advisors vertellen je graag meer over hoe wij jou en je organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen!
Shape_team5