Nieuws & Blog

10 essentiële selectiecriteria voor een ERP-systeem | ABC E BUSINESS

Geschreven door Riks Fontein | Oct 5, 2021 11:39:00 AM

Laatst herzien op: 17 mei 2023.

Enterprise Resource Planning (ERP) software is een waardevol hulpmiddel voor organisaties om bedrijfsdoelen te bereiken door middel van efficiëntere bedrijfsvoering. Het selecteren van het juiste ERP-systeem is dan ook één van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Hieronder vind je enkele selectiecriteria om mee te nemen in het proces van het kiezen van het juiste ERP-systeem.

Dé 10 selectiecriteria voor een ERP:

  1. Zakelijke vereisten
  2. Ondersteuning hoger management
  3. Functionele vereisten
  4. Ondersteuning van de werkvloer
  5. Integratie met bestaande systemen
  6. Technologie en toekomstige schaalbaarheid
  7. Budget en middelen
  8. Noodzakelijk maatwerk
  9. Evalueer en selecteer opties
  10. Totale eigendomskosten en ROI

1. Zakelijke vereisten.

Maak een uitgebreide en gedetailleerde lijst van de vereisten van jouw bedrijf voor de ERP-pakketten die je wilt vergelijken, bekijken of mogelijk aanschaffen. Praat met verschillende belanghebbenden in het bedrijf, zoals productiemedewerkers, inkopers en het hoger management. Luister naar de wensen van klanten, leveranciers en andere externe partijen. Prioriteer de vereisten op de lijst en bepaal welke absoluut noodzakelijk zijn, welke voordelen zouden opleveren en welke als 'nice to have' worden beschouwd.

Neem je prioriteitenlijst mee naar dezelfde mensen die input hebben geleverd. Zijn ze het eens met de eisenlijst? Moet deze worden bijgewerkt? Kan iemand een solide case leveren om een ​​punt van niveau 2 (nice to have) naar niveau 1 (must have) te verheffen (of andersom)? 

Benieuwd hoe ERP-software impact kan hebben binnen jouw branche? Neem dan eens een kijkje op onze pagina ERP-software voor jouw branche!

2. Ondersteuning van het hoger management.

Het is essentieel dat het hoger management achter de keuze van het ERP-systeem staat. Zonder hun steun is de kans groot dat het ERP-project gedoemd is te mislukken. Zorg ervoor dat het management actief betrokken is bij het selectie- en implementatieproces en dat ze de beslissing ondersteunen. 

Ondersteuning gaat verder dan alleen het verkrijgen van een bestedingsgoedkeuring. Idealiter steunt het management op een actieve manier de keuze die gemaakt wordt. Zo zullen er tijdens het keuze- en implementatieproces bijvoorbeeld resources of medewerkers vrijgemaakt moet worden. Het ontbreken van managementondersteuning kan de voortgang van het project vertragen.

3. Functionele vereisten

Bij het kiezen van een ERP-systeem is het belangrijk dat je de functionele vereisten vanuit jouw bedrijf in kaart brengt. Het systeem moet hier uiteraard aan kunnen voldoen!

Ondersteunt het systeem verkooporders die zowel fysieke producten als services bevatten? Als dat is wat jouw organisatie verkoopt, moet dit er wel in zitten. Maar ook aspecten als meertalige boekhoudcomponenten voor internationale organisaties, het naleven van unieke belastingtarieven en regels in verschillende landen dienen meegenomen te worden in de ERP vergelijking.

Lees ook ons artikel 14 ERP modules: Use Cases & Voorbeelden om een beeld te krijgen hoe ERP software ingezet kan worden!

4. Vergeet de werkvloer niet!

Werknemers van elke afdeling, met verschillende functies, worden de gebruikers van het nieuwe ERP-systeem. Betrek deze werknemers bij het ERP selectieproces en zorg ervoor  dat hun behoeften en wensen worden meegenomen. Laat ze weten dat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Zorg voor voldoende training en ondersteuning voor de gebruikers van het nieuwe ERP-systeem, zodat zij optimaal kunnen profiteren van de voordelen ervan.

Laat zien dat ze benodigde ondersteuning zullen krijgen om hen door de veranderingen heen te helpen. Doe je dit goed, dan zullen zij in ruil daarvoor zichzelf er snel(ler) toe zetten om het meeste te halen uit het nieuwe ERP-systeem.

5. Integratie met bestaande systemen.

Overweeg de integratiemogelijkheden van het ERP-systeem met de bestaande systemen binnen jouw bedrijf. Het is voor de meeste bedrijven vaak wenselijk om bestaande systemen te behouden en te integreren met het ERP-systeem. Kan het ERP-systeem de bestaande gegevens in de andere systemen uitlezen en gebruiken? Is het mogelijk om de synchronisatie automatisch te laten verlopen? Zijn automatische back-ups uit beide omgevingen mogelijk?


Kijk dus tijdens de ERP selectie naar de beschikbare integratietools en zorg ervoor dat er efficiënte en geautomatiseerde mogelijkheden zijn voor gegevensuitwisseling tussen systemen, zoals webservices en XML-bestanden.

6. Technologie en toekomstige schaalbaarheid.

Let op de gebruikte technologieën voor zowel de software als de hardware van het ERP-systeem. Zorg ervoor dat de technologieën up-to-date zijn en de mogelijkheid bieden voor toekomstige schaalbaarheid. Kies een leverancier die actief bezig is met technologische ontwikkelingen en belooft deze bij te houden. 

7. Budget en middelen.

Hoeveel geld is er beschikbaar voor een nieuw ERP-systeem? Als je maar 1.000 euro te besteden hebt, dan moet je een heel streng selectiecriterium hebben. In het Software Path-rapport uit 2022 staat dat gemiddeld ongeveer $ 9.000 (ca. € 8.200,-) aan elke gebruiker van het systeem zou moeten kunnen besteden - dat is een grote investering en herinnert eraan dat ERP-selectie een langetermijnoverweging is. De meeste ERP-systemen zullen tien jaar of langer worden gebruikt, dus doorlopend onderhoud en ondersteuning voor zowel de ERP als de infrastructuur zijn een budgettaire zorg. Maak je een keuze, dan zal dat de gehele budgettering in toekomstige uitgaven raken.


Wie neemt de tijd en voert het werk uit dat komt kijken bij het selecteren en implementeren van ERP? In het ideale geval kun je fulltime (interne) resources zoals werknemers aan het project besteden, maar veel bedrijven zullen parttime resources willen gebruiken. Denk hier over na en plan voor de lange termijn resources in zodat niemand qua planning in de knoei komt.

8. Noodzakelijk maatwerk.

Het perfecte ERP vereist geen maatwerk. Aangezien geen enkel ERP meteen perfect zal zijn, zal elke aanpassing die jij of jouw bedrijf nodig heeft een selectiecriterium zijn. Begrijp binnen je team welk maatwerk gewenst is en of het echt essentieel is. De huidige ERP-systemen maken gebruik van kennis die is opgedaan bij duizenden klanten en gebruikers. Is er een onderdeel van jouw bedrijf dat uniek is in vergelijking met elk ander bedrijf over de hele wereld?

Onwaarschijnlijk. Daarom moet er goed gekeken worden of het gewenste maatwerk eenvoudig te omzeilen is met een bestaande ERP-oplossing. Is dit zo, dan is dat maatwerk geen selectiecriterium. Als dat maatwerk kan worden uitgesteld terwijl je een tijdje gebruik kan maken van een bestaand ERP wat later geëvalueerd kan worden, is dat niet meteen een criterium, maar het vermogen om dat maatwerk later door te voeren is wel een criterium.

Aan de andere kant, als het gewenste maatwerk echt een vereiste is, kijk dan naar ERP-systemen met het oog op het gemak en de efficiëntie van dat maatwerk. Heb je ontwikkelaars in-house die bekwaam zijn in de vereiste programmeertaal? Zijn er ontwikkelaars met die vaardigheid beschikbaar op de arbeidsmarkt? Dit zijn ook zeker criteria om mee te nemen in de keuze.

9. Evaluatie en selectie van opties.

Het traditionele ERP-systeem dat draait op een on-premise server en wordt ondersteund door in-house IT-personeel is tegenwoordig niet de enige keuze. Veel bedrijven kiezen voor een ERP die in de cloud draait met behulp van een SaaS-framework. De initiële investering wordt daarmee verlaagd vanwege de maandelijkse 'huur'-betalingen voor de software en de meeste ondersteuningsbehoeften.

Ook kan er gekozen worden voor een hybride aanpak waarbij jouw bedrijf eigenaar is van het ERP, maar deze in de cloud op gedeelde servers uitvoert.

Veel ERP-systemen worden tegenwoordig ook ontwikkeld met behulp van open source software. Deze profiteren van gratis of zeer lage kosten om de software aan te schaffen. Je hebt de broncode voor open-source, dus je hebt de kracht voor volledige customization. Gebruikers van het open source ERP kunnen altijd en overal updates uitvoeren en bugs repareren. Die verbeteringen zijn onmiddellijk beschikbaar voor alle gebruikers, zonder te hoeven wachten tot een ontwikkelingsbedrijf een nieuwe revisie uitgeeft.

10. Totale eigendomskosten en ROI.

Bereken de totale eigendomskosten van het ERP-project. In het begin zullen de kosten waarschijnlijk bestaan uit het initiële aankoopbedrag en enkele initiële advieskosten. Ook zijn er vaak onmiddellijk enkele updates voor de servers en netwerken nodig. Er zal geld gaan naar opleiding(en), tijdelijke arbeid en externe implementatiepartner het ERP implementeert. Daarnaast komen er elk jaar ondersteunings- en onderhoudskosten bij terwijl het ERP gebruikt wordt.

Tegelijkertijd profiteer je vrijwel direct van een verlaging van de 'normale' kosten die er zijn om werkzaamheden uit te voeren omdat dit vrij snel en eenvoudig wordt geautomatiseerd. Mogelijk zie je extra inkomsten omdat er nu diensten en producten aan jouw klanten geleverd kunnen worden die zonder een ERP niet mogelijk waren om te leveren.

Spreid die kosten en baten over de tijd en bereken het rendement op de investering. De meeste bedrijven hebben een drempelrendement nodig voordat ze een investering doen. Zorg er dus voor dat de ERP inkomsten de ROI-drempel van jouw bedrijf overschrijdt.

Als je antwoorden hebt op al deze ERP-selectiecriteria, ben je al op de goede weg om een ​​ERP te selecteren dat geschikt is voor jouw bedrijf, zowel nu als ook in de toekomst.

4 stappen om het juiste ERP-systeem te kiezen.

Je weet nu op welke selectiecriteria je een ERP-systeem kan beoordelen. Maar nu komt de volgende uitdaging: welk ERP systeem moet je kiezen? Naast het financiële kostenplaatje is de keuze voor een ERP systeem ook een tijdrovend proces. Er zijn talloze mogelijkheden, pakketten en aanbieders om uit te kiezen. Je bedrijf moet kunnen vertrouwen op het ERP-systeem dat je kiest. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden voordat je een beslissing neemt. 

Hieronder delen we 4 stappen om het beste ERP-systeem voor jouw bedrijf te vinden. Het implementeren van het meest geschikte  is niet het enige wat telt; het kiezen van de juiste IT-partner is net zo belangrijk. Past hun verhaal bij jouw visie? Dit is zeker niet onbelangrijk als je ervoor kiest om te automatiseren met je onderneming.

Stap 1. Verwelkom verandering, maar wees kritisch.

Het aanbod van ERP-systemen is overweldigend. Hoe maak je de beste keuze? Wees altijd kritisch tijdens je zoektocht naar het meest geschikte pakket en de bijbehorende partner. Op maat gemaakte software specifiek voor één bedrijf wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. Met de opkomst van gestandaardiseerde benaderingen en generieke ERP-systemen is het veel toegankelijker geworden om hiervan te profiteren. Wat tegenwoordig vaker voorkomt, is het gebruik van een branche-specifieke oplossing. Deze systemen worden aangevuld met bewezen uitbreidingen voor vergelijkbare gebruikers en branches. Daarnaast kunnen er applicaties worden toegevoegd die zijn afgestemd op jouw specifieke branche en de daarbij voorkomende scenario's. 

Stap 2. Is maatwerk de enige oplossing?

Bij het overwegen van slimme softwaretoepassingen komt de keuze voor een geschikte partner om de hoek kijken. Deze partner speelt een cruciale rol bij een succesvolle implementatie en optimale werking van het ERP-systeem. De juiste partner biedt oplossingen voor alle uitdagingen waar jij als klant mee te maken krijgt. Als tijdens de oriëntatiefase blijkt dat er maatwerk nodig is, kan dit een doorslaggevende factor zijn in de keuze voor de meest geschikte kandidaat en het bijbehorende ERP-systeem. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan veelvoorkomende scenario's of uitdagingen waarmee jouw bedrijf te maken heeft. Door hier rekening mee te houden tijdens het selectieproces, kan de ervaring aanzienlijk worden verbeterd en kan er een echte WOW-factor worden bereikt.

Stap 3. Een goed begin is het halve werk.

Zoals het gezegde luidt: ''Een goed begin is het halve werk.'' Ofwel, een gedegen voorbereiding is essentieel bij het implementeren van een ERP-systeem. Het vereist grondige analyse van alle bedrijfsprocessen, tot in de kleinste details. Het is een serieuze aangelegenheid waarbij beslissingen zorgvuldig moeten worden overwogen.  Het is raadzaam om een team samen te stellen dat zich richt op het geheel en als verbindingspunt fungeert tussen verschillende afdelingen, omdat sommige processen invloed kunnen hebben op meerdere afdelingen. Bepaal vooraf wat er moet gebeuren en denk goed na over de rol die het ERP-systeem moet spelen in jouw bedrijf. Welke problemen wil je precies oplossen met de implementatie van ERP en welke processen moeten gestroomlijnd worden? Door gestructureerd te werk te gaan en het hele bedrijf hierbij te betrekken, kom je samen tot het beste resultaat. Dit is het perfecte moment om alles in kaart te brengen en samen te streven naar een frisse start vol nieuwe kansen! 

Stap 4. Met het oog op de toekomst.

Bij het kiezen van een ERP-systeem is het belangrijk om niet alleen naar de huidige behoeften van jouw organisatie te kijken, maar ook naar toekomstige groei. Want, wat nou als jouw bedrijf groeit? Moet de software dan helemaal opnieuw op de schop gaan van A tot Z? Het is belangrijk om verstandige keuzes te maken en na te denken over de schaalbaarheid van het ERP-systeem. Met de opkomst van cloudsystemen, waarbij alles op een centrale server draait in plaats van op lokale hardware, wordt schaalbaarheid een ‘probleem’ van de aanbieder. Je maakt verbinding met een server waarop alle gegevens worden gehost en gefaciliteerd. Het constant upgraden van je eigen IT-infrastructuur wordt hierdoor beperkt, wat indirect ook een hele mooie manier is om kosten te kunnen besparen. En met het oog op groei is dit cloudmodel een hele eenvoudige manier om uit te kunnen breiden, met slechts een paar klikken wordt de software aangepast en schaal je het eenvoudig op naar de gewenste omvang en behoeften.

Weten hoe een ERP systeem ook jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen?

Ben je benieuwd hoe een ERP-systeem jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen? Voor ieder bedrijf en iedere situatie is er een passende oplossing. Zo ook voor jouw bedrijf. En er is altijd ruimte voor verbetering, dat is duidelijk. Behoefte om eens te sparren met onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en laat je inspireren met de mogelijkheden!

Meer over Business Central als ERP

Vul de checklist in: is mijn bedrijf toe aan ERP?

ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.