Nieuws & Blog

De toekomst van ERP-systemen in de solar branche: trends en ontwikkelingen.

Trends Solar

De solar branche is booming en dat zal voorlopig ook zo blijven. De stijgende vraag naar duurzame energiebronnen en de voortdurende innovaties binnen de sector hebben geleid tot een enorme toename in de implementatie van zonne-energiesystemen. Met de groeiende vraag naar duurzame energie worden solar bedrijven geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en kansen. Een van de manieren waarop bedrijven zich kunnen aanpassen en groeien, is door het gebruik van een ERP-systeem. In deze blog werpen we een blik op de huidige trends en ontwikkelingen en bespreken we de toekomst van ERP-systemen in de solar branche.

Lees ook: 3 redenen waarom je als solar bedrijf in ERP software moet verdiepen.

Cloudgebaseerde ERP-systemen.

Cloudgebaseerde ERP-systemen zijn al enkele jaren beschikbaar, maar we zien nu dat ze behoorlijk winnen aan populariteit in de solar branche. Dit komt omdat cloudgebaseerde systemen veel voordelen bieden ten opzichte van traditionele on-premise systemen. Ze zijn bijvoorbeeld veel flexibeler en kunnen gemakkelijker worden aangepast aan de behoeften van je bedrijf. Ook kun je, met een internetverbinding, op ieder moment en op elke locatie toegang krijgen tot je systeem, wat de samenwerking tussen je teams bevordert. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud en de beveiliging van je systeem, omdat dit allemaal wordt afgehandeld door de leverancier van het systeem.

Meer weten over werken in de cloud? Lees de blog: Je werkplek in de Cloud.

Mobielvriendelijke ERP-systemen.

Met de komst van de Cloud en mobiele technologieën wordt het steeds belangrijker dat een ERP-systeem mobielvriendelijk is. Dit betekent dat jouw medewerkers toegang moeten hebben tot het systeem vanaf hun mobiele apparaten, zodat ze ook onderweg kunnen werken. Het kan bijvoorbeeld handig zijn voor medewerkers die op locatie werken en die snel toegang nodig hebben tot gegevens over zonne-energiesystemen. Met een mobiel ERP-systeem kun je direct de gegevens inzien en eventueel nieuwe gegevens invoeren en delen.

Artificial Intelligence (AI).

Artificial Intelligence (AI) is een opkomende trend in de solar branche en kan worden gebruikt in combinatie met ERP-systemen. AI verwijst naar technologieën die computers in staat stellen om mensachtige taken uit te voeren, zoals patroonherkenning en besluitvorming. Zo kan het in de solar branche worden gebruikt om de prestaties van zonne-energiesystemen te optimaliseren door het voorspellen van energieproductie op basis van weersomstandigheden en andere factoren. AI kan ook worden gebruikt om de levensduur van zonne-energiesystemen te verlengen door middel van slimme diagnose en prognose van mogelijke storingen. Met behulp van AI kun je dus proactief onderhoud uitvoeren, wat de uptime van het systeem kan verbeteren en de kosten kan verlagen.

Integratie van Internet of Thing (IoT).

Met de opkomst van Internet of Things (IoT) worden zonne-energiesystemen steeds slimmer. IoT heeft betrekking op het verbinden van apparaten met internet en het gebruik van sensoren en andere apparaten om gegevens te verzamelen en te communiceren met andere apparaten. In de solar-branche kan IoT bijvoorbeeld worden gebruikt om de prestaties van zonne-energiesystemen te monitoren en te optimaliseren. Zo maken deze slimme zonne-energiesystemen gebruik van geavanceerde sensoren en IoT-technologie om de energieopwekking te verbeteren en energieverspilling te verminderen.

Toenemende vraag naar energieopslag.

Met de toenemende vraag naar duurzame energiebronnen neemt ook de vraag naar energieopslag toe. Zonne-energiesystemen zijn afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van zonlicht en energieopslagtechnologieën kunnen helpen om deze afhankelijkheid te verminderen. In de afgelopen jaren zijn de kosten voor batterijopslagtechnologieën behoorlijk gedaald, waardoor energieopslag een aantrekkelijke optie is geworden voor zowel particuliere als commerciële zonne-energiesystemen. Een ERP-systeem kan je helpen door het beheer van energieopslagsystemen te integreren in je bedrijfsprocessen. Met een ERP-systeem kun je bijvoorbeeld real-time inzicht krijgen in de beschikbare capaciteit van energieopslagsystemen en deze informatie gebruiken om vraag en aanbod van energie in evenwicht te brengen.

Blockchain technologie.

Blockchain technologie is een manier om informatie veilig en transparant op te slaan en te delen in een netwerk van computers, zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit. Deze technologie maakt het mogelijk om de transparantie en veiligheid van de energiehandel te verhogen, wat belangrijk is voor het bevorderen van de groei van de solar branche. Blockchain-technologie wordt steeds populairder en kan ook worden gebruikt in combinatie met een ERP-systeem. In de solar-branche wordt blockchain technologie onderzocht als een manier om de transacties van zonne-energie te volgen en te verifiëren, bijvoorbeeld door het creëren van slimme contracten die automatisch betalingen verwerken tussen producenten en afnemers van zonne-energie. Dit kan helpen om de administratieve kosten te verlagen en de transparantie en efficiëntie van de zonne-energie-markt te verbeteren.

Drones en robots.

Het gebruik van robots en drones in de solar branche is een opkomende trend die de efficiëntie en veiligheid van het onderhoud en de monitoring van zonne-energiesystemen kan verbeteren. Zo kunnen robots worden gebruikt om zonnepanelen te reinigen en te inspecteren. Ze kunnen snel en efficiënt werken en verminderen de noodzaak voor menselijke arbeid, wat de kosten van onderhoud vermindert en het risico op ongevallen verkleint.

Drones kunnen worden ingezet om grootschalige zonneparken te monitoren en inspecteren. Met behulp van geavanceerde camera's en sensoren kunnen drones snel en efficiënt problemen opsporen zoals schade na bijvoorbeeld storm- of hagelbuien. Dit maakt het mogelijk om snel te reageren op problemen en de prestaties van de installatie te verbeteren.

Door drones en robots in te zetten voor het monitoren van grootschalige zonneparken kan één medewerker straks het werk van drie tot vijf anderen doen. Daarbij kan het gebruik van robots en drones in de solar branche naadloos worden geïntegreerd met een ERP-systeem. Het ERP-systeem kan de gegevens die door robots en drones worden verzameld automatisch verzamelen, verwerken en analyseren, wat resulteert in meer geavanceerde en real-time inzichten in de prestaties van zonnepanelen en installaties.

Kies ook voor groei!

De solar branche heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een fikse groei wat betreft digitalisering. Diversie innovaties zorgen voor behoorlijke kostenbesparingen voor de solar bedrijven én hun afnemers. Deze innovaties zullen zich in de toekomst voortzetten en ERP-systemen zullen hier een belangrijke rol in spelen. Het is dan ook van belang dat je je als bedrijf in de solar branche bewust bent van deze trends en ontwikkelingen en je blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van de sector.

Wil je meegaan met de huidige digitaliseringstrends en inzetten op groei, dan is het zeker verstandig om je als solar bedrijf te verdiepen in ERP software. In onze blog: ‘’3 redenen waarom je als solar bedrijf in ERP software moet verdiepen’’ lees je meer over de noodzaak om aan de slag te gaan met ERP software of bekijk onze branchepagina voor meer informatie.

Wil je het ERP-systeem Microsoft Dynamics 365 Business Central eens uitproberen? Download dan de demo en probeer het 30 dagen gratis! Wil je liever eerst wat meer informatie en sparren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Plan dan een call in met onze sales advisor Sam.

Vraag een demo aan Plan een call in met Sam


ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.