Nieuws & Blog

Business Central: Release 2024 - Wave 2.

Business Central: Release 2024 - Wave 2 | ABC E BUSINESS
14:43

2024-08-06 -- 2024 Wave 2

De Wave 2-update van Microsoft Dynamics 365 Business Central, gepland tussen oktober 2024 en maart 2025, introduceert een reeks nieuwe functies en verbeteringen die zijn ontworpen om de gebruikerservaring te verbeteren, de productiviteit te verhogen en bedrijven te helpen efficiënter te werken.

In deze uitgebreide blogpost bespreken we de belangrijkste veranderingen en nieuwe functionaliteiten van Business Central 2024 Wave 2.

Automatisch geactiveerde wijzigingen.

In de 2024 Wave 2-update worden bepaalde functies, die voorheen optioneel waren, nu automatisch ingeschakeld. Dit betekent dat bedrijven actie moeten ondernemen om hun systemen goed te laten blijven functioneren.

1. Machtigingen van gebruikersgroepen.

Voorheen konden machtigingensets worden toegewezen aan gebruikersgroepen, die vervolgens aan een gebruiker werden gekoppeld. Vanaf deze update zullen de gebruikersgroepen verdwijnen en plaatsmaken voor beveiligingsgroepen, die in Azure moeten worden gedefinieerd.

Bedrijven die momenteel gebruikmaken van gebruikersgroepen in Business Central, moeten daarom hun inrichting in zowel Azure als Business Central aanpassen om ervoor te zorgen dat hun machtigingsbeheer correct blijft werken.

2. Nieuwe intrastat-extensie.

De bestaande intrastat-functionaliteit, die eerder werd uitgevoerd via een intrastat-dagboek, wordt vervangen door een nieuwe Intrastat-extensie. Gebruikers zullen voortaan Intrastat-rapporten moeten gebruiken voor hun aangiften.

Deze verandering vereist aanpassingen in de werkprocessen van bedrijven die betrokken zijn bij intracommunautaire leveringen.

Nieuwe financiële rapporten.

Een van de belangrijkste toevoegingen in deze update zijn de nieuwe financiële rapporten die beschikbaar zijn in de pagina 'Financiële Rapporten' van Business Central. Deze nieuwe rapporten zijn:

  • Proefbalans
  • Gedetailleerde balans
  • Balansoverzicht
  • Gedetailleerde resultatenrekening
  • Overzicht van resultatenrekening

Deze rapporten bieden bedrijven gedetailleerdere inzichten in hun financiële situatie, waardoor het gemakkelijker wordt om datagestuurde beslissingen te nemen op basis van actuele gegevens. Dit is vooral nuttig voor bedrijven die op zoek zijn naar meer geavanceerde analysemogelijkheden zonder dat ze hiervoor externe rapportagetools hoeven in te schakelen.

Facturering van abonnementen.

Een andere belangrijke toevoeging in de Wave 2 update is de nieuwe abonnementsfactureringsmodule. Deze module is ontworpen om bedrijven te ondersteunen die werken met abonnementsmodellen. De module bevat functies zoals:

  • Contracten aanmaken voor doorlopende facturering van artikelen en/of diensten
  • Flexibele factureringsschema's met diverse parameters
  • Facturering op basis van verbruik
  • Automatische facturering
  • Gebruik maken van uitstelcodes
  • Uitgebreide rapportagemogelijkheden met betrekking tot de contracten

Voor bedrijven die afhankelijk zijn van abonnementsmodellen, biedt deze module de tools die nodig zijn om hun factureringsprocessen te automatiseren en te optimaliseren, waardoor zowel de efficiëntie als de nauwkeurigheid worden verbeterd.

Meer archiveringsopties voor servicedocumenten.

Waar het archiveren van verkoop-, inkoop- en projectdocumenten al enige tijd mogelijk was, introduceert Microsoft in de Wave 2 update nu ook de mogelijkheid om servicedocumenten te archiveren, zoals serviceoffertes, serviceorders en servicecontractoffertes.

Vanaf nu hebben bedrijven meer controle over hun serviceprocessen, wat het bijhouden van historische gegevens voor naleving en analyse vereenvoudigt.

Shopify integratie: Exporteren van verkoopfacturen.

Met de nieuwe update kunnen bedrijven nu geboekte verkoopfacturen direct exporteren naar hun Shopify-webshop. Dit betekent dat een geboekte verkoopfactuur automatisch kan worden aangemaakt als een order in Shopify, wat de integratie tussen Business Central en Shopify verbetert en het verkoopproces stroomlijnt.

Projectbeheer: inkooporders maken vanuit project.

Business Central 2024 Wave 2 introduceert de mogelijkheid om inkooporders direct vanuit een project aan te maken. Door de actie 'Inkooporder maken' te kiezen, kunnen projectmanagers efficiënter werken en ervoor zorgen dat inkoopgerelateerde taken nauwkeurig worden uitgevoerd binnen het kader van een project.

Dit is vooral nuttig voor bedrijven die projecten beheren met complexe inkoopbehoeften.

Gestuurde pick-functie voor projecten.

De gestuurde pick-functie voor het magazijn kan nu ook in combinatie met projecten worden gebruikt, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De status van het project is open
  • Het regeltype van de projectplanningsregel is "Budget" of "Budget en factureerbaar"
  • De soort van de projectplanningsregel is "Artikel"
  • In de vestigingskaart is de optie "Magazijnafhandeling van projectverbruik" ingesteld op "Magazijnpick (verplicht)" en de optie "Gestuurde opslag en pick" is actief

Dit biedt bedrijven met projectgebaseerde magazijnprocessen meer controle en flexibiliteit in hun voorraadbeheer.

Copilot en AI-innovatie.

Microsoft heeft de mogelijkheden van Copilot, hun AI-assistent, verder uitgebreid in de Wave 2 update. Deze uitbreiding stelt gebruikers in staat om diverse taken nóg efficiënter af te handelen, zoals:

  • Voorstellen van nummerreeksen
  • Chatten met Copilot
  • Sneller aanmaken van artikelinformatie
  • Eenvoudig verkoopregels aanmaken

Copilot is een krachtige tool die bedrijven helpt om routineprocessen te automatiseren en tijd te besparen. Voorbeelden van toepassingen zijn onder andere:

Algemeen: Een klein bedrijf kan Copilot gebruiken om automatisch verkoopregels te genereren op basis van historische verkoopdata, waardoor de verkoopafdeling tijd bespaart en zich kan concentreren op klantrelaties.

Productiebedrijven: Productiemanagers kunnen e-documenten aan inkooporders koppelen om inkoop en voorraadbeheer te stroomlijnen, wat de kans op fouten vermindert.

Groothandels: Groothandels kunnen analyse-tabbladen gebruiken om snel inzicht te krijgen in verkooptrends en voorraadniveaus, wat helpt bij het optimaliseren van voorraadbeheer en het voorspellen van vraag.

Het updatebeleid voor Business Central SaaS.

Met de 2024 Wave 2-update introduceert Microsoft een wijziging in het updatebeleid voor Business Central SaaS. De periode waarin een grote update moet worden uitgevoerd, wordt verlengd naar vijf maanden. Daarnaast wordt het updaten van kleinere updates optioneel, waardoor bedrijven de flexibiliteit hebben om te bepalen wanneer zij minor updates willen toepassen.

Het is mogelijk in te stellen dat de omgeving afgemeld wordt voor de maandelijkse, minor updates. Dit kan vooral voordelig zijn voor bedrijven die specifieke eisen hebben voor hun operationele stabiliteit en onderhoudsplanning.

BTW-nummers en bedrijfsboekingsgroepen.

Vanaf deze update is het mogelijk om meerdere BTW-nummers, BTW-bedrijfsboekingsgroepen en bedrijfsboekingsgroepen in te stellen op het alternatief afleveradres van klanten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die te maken hebben met klanten met vestigingen in meerdere landen.

De BTW moet de goederenstroom volgen, en met deze update kunnen bedrijven ervoor zorgen dat de juiste BTW wordt berekend en toegepast op basis van het land van bestemming.

Uitbreiding van de duurzaamheidsmodule.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven, en Business Central speelt hierop in met een uitgebreide duurzaamheidsmodule in de Wave 2-update. Deze module bevat nieuwe functies zoals:

  • Duurzaamheidsscorekaarten en -doelen
  • Vastleggen van broeikasgasuitstoot middels inkoopfacturen
  • Rolcentrum voor duurzaamheidsmanagers
  • Berekening van interne CO2-vergoedingen
  • Aankoop van CO2-credits
  • Rapportage van duurzaamheidsposten

Deze uitbreiding stelt bedrijven in staat om hun duurzaamheidsprestaties beter te monitoren en rapporteren, en helpt hen om te voldoen aan de steeds strengere milieuregels. Hierdoor kunnen bedrijven ook beter aantonen dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn.

Sneltoetsen in Business Central.

Een nieuwe toevoeging, is de mogelijkheid om snel via het toetsenbord acties uit te voeren, vergelijkbaar met de sneltoetsen in Microsoft Word en Excel. Houd de Alt-toets ingedrukt, en er worden toetstips naast de interface-elementen weergegeven, die de volgende toetsaanslag aangeven. Dit maakt het mogelijk om reeksen toetsaanslagen te gebruiken en snel toegang te krijgen tot acties in de actiebalk.

Benieuwd naar de mogelijkheden van sneltoetsen > Unlock jouw Power User potentieel en check onze blog! 

Verbeterde ontwikkeltools.

Microsoft introduceert nieuwe functies om de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen. Deze omvatten onder andere ondersteuning voor namespaces om het structureren van apps te vergemakkelijken, verbeterde mogelijkheden voor code refactoring, en een eenvoudig pad naar functionele en prestatietests.

Dankzij de verbeteringen kunnen interne IT-teams sneller aanpassingen en uitbreidingen doorvoeren in het ERP-systeem, waardoor ze beter kunnen inspelen op veranderende bedrijfsbehoeften.

Nieuwe rapportage- en analysefuncties.

De nieuwe release verbetert de mogelijkheden voor gegevensanalyse en rapportage. Gebruikers kunnen profiteren van verbeterde analysemogelijkheden met nieuwe integraties met Power BI en Excel voor een krachtigere gegevensweergave en analyse​.

Branchespecifieke verbeteringen.

Hoewel Business Central veel industrieën bedient, blijft het platform zich aanpassen aan specifieke sectorbehoeften door middel van branchespecifieke apps en maatwerkopties. Dit helpt bedrijven om hun unieke workflows en datastructuren beter te ondersteunen​.

Verbeteringen in prestatie en schaalbaarheid.

De update richt zich ook op het verbeteren van de prestatie en schaalbaarheid van het platform. Dit omvat verbeterde mogelijkheden voor orderverwerking voor fabrikanten en verbeterde vraagplanning met externe signalen. De Traceability Copilot houdt de productie van producten bij en compileert een uitgebreide historische registratie van gerelateerde activiteiten.

Geavanceerde HRM-functies.

De update introduceert AI-gedreven tools voor HR, waaronder geautomatiseerde beoordelingen en aanbiedingsbeheer, wat helpt om het wervingsproces te stroomlijnen en de productiviteit van werknemers te verhogen.

Meer weten?

Wave 2 van de 2024-update voor Microsoft Dynamics 365 Business Central belooft wederom veel verbeteringen en nieuwe functies. Bij ABC E BUSINESS ondersteunen wij bedrijven om het uiterste uit deze functionaliteiten te halen. Ons team staat klaar om de mogelijkheden te bespreken en je te begeleiden bij het kiezen van de oplossing die bij jouw bedrijf past.  

Neem contact op   Plan een telefonische afspraak

ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf. Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.