Nieuws & Blog

Hoe productiebedrijven AI en Copilot in Business Central optimaal kunnen benutten.

Business Central, AI en Copilot voor Productiebedrijven | ABC E BUSINESS
8:39

AI en copilot in de productieindustrie

Volgens een recente enquête van Microsoft hoopt bijna 9 van de 10 werknemers AI te gebruiken om repetitieve taken te verminderen of te automatiseren. Tot voor kort was investeren in AI voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB's) vaak te duur en daardoor niet haalbaar. Met de nieuwste technologische ontwikkelingen, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), is dit echter wel binnen handbereik.

Microsoft Dynamics 365 Business Central biedt met zijn nieuwe Copilot-functionaliteiten MKB-productiebedrijven de kans om de efficiëntie en productiviteit aanzienlijk te verhogen met behulp van krachtige AI tools.

In dit artikel bespreken we hoe deze bedrijven optimaal gebruik kunnen maken van AI en Copilot in Business Central.

  1. De belangrijkste voordelen van AI voor de productiebranche
  2. Natuurlijke taalinteractie met Copilot
  3. Eenvoudige rapportage en data retrieval
  4. Implementatie van AI en Copilot in Business Central
  5. Case Study: Een succesvolle Implementatie
  6. Conclusie

De belangrijkste voordelen van AI voor de productiebranche.

Automatisering van repetitieve taken.

Voor productiebedrijven betekent dit het automatiseren van taken zoals voorraadbeheer, orderverwerking en kwaliteitscontrole. Hierdoor wordt niet alleen tijd bespaard, maar wordt ook de kans op menselijke fouten aanzienlijk verminderd.

Kernvoordelen:

  • Tijdswinst door automatisering van voorraadbeheer en orderverwerking.
  • Verminderde kans op menselijke fouten bij repetitieve taken.
  • Verhoogt de efficiëntie van kwaliteitscontroleprocessen.

Praktijkvoorbeeld:

AI kan de voorraad automatisch beheren en bestellingen plaatsen bij lage voorraad, waardoor er altijd voldoende grondstoffen zijn zonder overbodige voorraad.

Real-time data-analyse.

AI in Business Central kan enorme hoeveelheden data in real-time analyseren. Dit helpt bedrijven om snel inzicht te krijgen in hun productieprocessen, inefficiënties te identificeren en betere, op data gebaseerde beslissingen te nemen.

Kernvoordelen:

  • Snelle identificatie van inefficiënties in productieprocessen.
  • Beter geïnformeerde beslissingen door real-time inzichten.
  • Verbeterde prestaties van productielijnen door continue monitoring.

Praktijkvoorbeeld:

Een productiebedrijf kan AI gebruiken om de prestaties van verschillende productielijnen te analyseren en snel te reageren op afwijkingen, zoals een daling in de productie-efficiëntie.

Natuurlijke taalinteractie met Copilot.

Verbeterde gebruikservaring.

Copilot verandert de interactie van medewerkers met Business Central door natuurlijke taalinteractie mogelijk te maken. Dit houdt in dat werknemers moeiteloos kunnen communiceren met het systeem door middel van spraak- of tekstopdrachten.

Kernvoordelen:

  • Snelle en simpele toegang tot systeeminformatie via spraak- of tekstopdrachten.
  • Eenvoudigere communicatie en gegevensbeheer.
  • Meer gebruikersvriendelijkheid voor niet-technische medewerkers.

Praktijkvoorbeeld:

Een werknemer kan eenvoudigweg vragen: "Toon me de laatste verkooporder voor datum X" en het systeem zal direct de relevante gegevens ophalen.

Efficiëntere probleemoplossing.

Met de Copilot-chatfunctie kunnen gebruikers snel antwoorden en oplossingen krijgen voor de problemen en uitdagingen die ze day to day tegenkomen. Dit vermindert de tijd die besteed wordt aan het zoeken naar informatie en verhoogt de productiviteit.

Kernvoordelen:

  • Snellere probleemoplossing via de chatfunctie.
  • Minder tijd besteed aan zoeken naar informatie.
  • Verhoogde productiviteit door directe oplossingen.

Praktijkvoorbeeld:

Als een machine niet werkt, kan een medewerker Copilot vragen om stappen te geven voor probleemoplossing, waardoor het probleem sneller opgelost kan worden.

Rapportage en data retrieval.

Gemakkelijke toegang tot informatie.

Met Copilot kunnen gebruikers eenvoudig rapporten genereren en gegevens ophalen door simpele spraakopdrachten te geven. Dit maakt het voor niet-technische medewerkers veel makkelijker om toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben.

Kernvoordelen:

  • Eenvoudige rapportages via spraakopdrachten.
  • Makkelijker en sneller toegang tot relevante gegevens.
  • Tijdsefficiëntie in het genereren van rapporten.

Praktijkvoorbeeld:

Een productieplanner kan Copilot vragen om een overzicht van de huidige voorraadniveaus en geplande productieorders, waardoor planningstaken sneller en nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

Leren en ondersteuning.

Copilot biedt uitgebreide ondersteuning door gebruik te maken van de "Gids" en "Uitleg" functies. Dit helpt medewerkers om snel te leren hoe ze verschillende taken kunnen uitvoeren en biedt stapsgewijze instructies.

Kernvoordelen:

  • Snelle uitleg en ondersteuning voor medewerkers.
  • Stapsgewijze begeleiding bij het uitvoeren van taken.
  • Verbeterd leermogelijkheden en onboarding processen.

Praktijkvoorbeeld:

Een nieuwe werknemer kan Copilot vragen hoe hij een kwaliteitscontrole moet uitvoeren en krijgt daarbij een gedetailleerde uitleg en stapsgewijze begeleiding.

Implementatie van AI en Copilot in Business Central.

Stapsgewijze implementatie.

Het implementeren van AI en Copilot in Business Central moet stapsgewijs gebeuren. Begin met een grondige analyse van de huidige processen en identificeer de gebieden waar AI de grootste impact kan hebben. Betrek medewerkers vanaf het eerste moment bij het implementatieproces zodat ze het geheel beter begrijpen.

Kernvoordelen:

  • Geleidelijk implementatie om risico's te minimaliseren.
  • Betrokkenheid van medewerkers voor een soepele overgang.
  • Identificatie van de belangrijkste gebieden voor AI-toepassing.

Training en ondersteuning.

Zorg voor voldoende training en ondersteuning voor medewerkers. Dit kan in de vorm van workshops, online tutorials en continue ondersteuning door het IT-team. Het is belangrijk dat medewerkers begrijpen hoe ze de nieuwe tools kunnen gebruiken en wat de voordelen zijn.

Kernvoordelen:

  • Uitgebreide training voor medewerkers.
  • Continue ondersteuning door het IT-team.
  • Betere acceptatie en gebruik van nieuwe technologieën.

Organiseer wekelijkse trainings- en Q&A sessies waarin medewerkers de kans krijgen om vragen te stellen en praktijkervaring op te doen met de nieuwe AI- en Copilot-functies.

Case Study: Een succesvolle implementatie bij bedrijf X.

Een klein productiebedrijf, Bedrijf X, besloot om AI en Copilot in Business Central te implementeren. Ze begonnen met het automatiseren van hun voorraadbeheerproces, wat resulteerde in een 30% reductie in voorraadkosten en een 20% toename in productie-efficiëntie. Vervolgens breidden ze de implementatie uit naar andere gebieden, zoals kwaliteitscontrole en orderverwerking.

Case Study, wat waren de resultaten?

Door de stapsgewijze implementatie en grondige training van hun medewerkers, slaagde Bedrijf X erin om de productiviteit te verhogen en de operationele kosten te verlagen. Medewerkers meldden dat ze zich zelfverzekerder en productiever voelden bij het gebruik van de nieuwe tools.

Kernvoordelen:

  • 30% reductie in voorraadkosten.
  • 20% toename in productie-efficiëntie.
  • Verhoogde zelfverzekerdheid en productiviteit onder medewerkers.

Conclusie.

AI en Copilot in Microsoft Dynamics 365 Business Central bieden MKB productiebedrijven enorme kansen om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen. Door repetitieve taken te automatiseren, real-time data-analyse te gebruiken, en natuurlijke taalinteractie mogelijk te maken, kunnen deze bedrijven concurrerender worden zonder dat er diepgaande technische kennis vereist is.

ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf. Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.

Neem contact op   Plan een telefonische afspraak