'In 2030 moet Nederland 55% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het streven is zelfs 60% vermindering. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas in 2050 niet hoger is dan wat er vastgelegd wordt, netto is de uitstoot dus nul.' - Bron: Rijksoverheid
De noodzaak om klimaatverandering aan te pakken en duurzaamheid na te streven is meer dan ooit voelbaar, zowel voor consumenten als voor organisaties. Consumenten laten zien dat duurzaamheid voor hen belangrijk is; ze kiezen steeds vaker voor producten en diensten die niet alleen goed zijn voor hen, maar ook voor de planeet. Deze verschuiving in consumentengedrag is een duidelijk signaal aan bedrijven dat de tijd van praten voorbij is en dat actie vereist is.
Bedrijven staan dus voor de uitdaging om niet alleen hun bedrijfsmodellen aan te passen aan deze nieuwe realiteit, maar ook om een voortrekkersrol te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit houdt in dat ze hun operaties moeten verduurzamen, van het verminderen van de uitstoot tot het implementeren van circulaire economie principes waar mogelijk. Het gaat ook om het aanmoedigen van innovatie binnen de sector en het samenwerken met overheden, onderwijsinstellingen en de maatschappij om duurzame oplossingen te vinden en te implementeren.
Daarbij is transparantie essentieel. Bedrijven worden steeds meer aangespoord om open te zijn over hun impact op het milieu en over de stappen die ze zetten om deze impact te verminderen. Dit niet alleen om aan regelgeving te voldoen, maar ook om vertrouwen op te bouwen bij consumenten, investeerders en andere stakeholders.
Benieuwd hoe je als bedrijf je duurzaamheidsdoelen kunt realiseren? Ontdek wat ABC E BUSINESS kan betekenen in jouw transitie naar duurzaamheid.
In deze blog nemen we je mee in 5 trends die helpen bij het zetten van de volgende duurzame stap voor jouw onderneming.
1. Het bereiken van netto nul-uitstoot
2. ESG-wetgeving en duurzame verslaggeving
3. De weg naar een circulaire economie
4. Biodiversiteit tegengaan
5. Duurzame technologieën
In de strijd tegen klimaatverandering is het bereiken van netto nul-uitstoot het ultieme doel voor veel bedrijven en overheden wereldwijd. Dit betekent dat de hoeveelheid broeikasgassen die uitgestoten wordt, wordt gecompenseerd door ze elders uit de atmosfeer te verwijderen. Bedrijven zetten grote stappen door te investeren in hernieuwbare energie, de efficiëntie van processen te verbeteren (duurzame toeleveringsketens) en innovatieve technologieën zoals koolstofafvang en -opslag te implementeren. Het pad naar netto nul is niet alleen een milieu-imperatief maar biedt ook economische kansen en stimuleert innovatie.
Onderzoek toont aan dat de markten voor koolstof neutrale goederen en diensten tegen 2050 een waarde van ca. € 10 biljoen kunnen bereiken binnen de gehele wereldeconomie.
Volgens het Climate Action Tracker streven nu al meer dan 140 landen naar netto-nul-uitstoot tegen 2050, wat ook voor bedrijven wereldwijde impact heeft. Organisaties zullen hun inspanningen ten behoeve van de verduurzaming in 2025 gaan richten op drie gebieden:
De transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen staat centraal in duurzaamheidsstrategieën en initiatieven om netto nul te bereiken. Eerder was dit onderwerp een belangrijk onderwerp van discussie tijdens de COP28-klimaattop van de Verenigde Naties.
Steeds meer landen en bedrijven zetten in op het gebruik van schone energie, gewonnen uit hernieuwbare en regeneratieve bronnen zoals zon, wind, geothermische energie en andere, om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. In een recent rapport van het International Energy Agency (IEA) wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar zonne- en windenergie de komende jaren met ongeveer 12% per jaar blijft toenemen.
Innovaties zoals Carbon Capture and Storage (CCS) helpen bedrijven om CO₂ direct uit de atmosfeer af te vangen en ondergronds op te slaan. De technologie is nog in ontwikkeling, maar bedrijven zoals Microsoft en Shell investeren fors in CCS-projecten. Volgens een onderzoek van de Global CCS Institute kunnen CCS-technologieën tot 15% van de jaarlijkse wereldwijde CO₂-uitstoot neutraliseren tegen 2035.
Duurzaamheid houdt niet op bij de eigen bedrijfsactiviteiten; bedrijven realiseren zich dat hun impact zich uitstrekt tot ver buiten hun eigen grenzen. Daarom nemen bedrijven steeds meer verantwoordelijkheid voor hun toeleveringsketens door ze duurzamer te maken. Consumenten vragen om producten met een lage ecologische voetafdruk, en dit stimuleert bedrijven om duurzame verpakkingen te gebruiken, afval te verminderen en eerlijke arbeidsvoorwaarden te waarborgen.
Bovendien werken bedrijven aan het verlagen van hun Scope 3-emissies — de indirecte uitstoot die plaatsvindt in de toeleveringsketen, bijvoorbeeld bij toeleveranciers en transportpartners. Door nieuwe samenwerkingen aan te gaan en te investeren in duurzame logistieke netwerken, kunnen bedrijven hun Scope 3-uitstoot reduceren en bijdragen aan hun netto-nuldoelstellingen.
Wil je weten hoe jouw toeleveringsketen duurzamer kan? Met Business Central krijg je volledig inzicht in je toeleveranciers en uitstoot.
Wist je dat...
De luchtvaartindustrie heeft ambitieuze netto-nul-doelstellingen opgesteld. British Airways investeert in biobrandstoffen, terwijl Lufthansa en KLM koolstofafvangprojecten steunen. Naar verwachting kan de wereldwijde luchtvaartindustrie zijn emissies tegen 2050 met 50% verminderen ten opzichte van 2019-niveaus.
ESG staat voor Environmental, Social, en Governance. Het omvat criteria die bedrijven gebruiken om hun milieuprestaties, maatschappelijke verantwoordelijkheid en bestuursstructuur te beoordelen. In 2025 staan bedrijven meer dan ooit onder druk om verantwoording af te leggen over hun maatschappelijke en ecologische impact. De Europese Unie heeft met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) nieuwe normen vastgesteld voor duurzaamheidsrapportages, waardoor bedrijven transparanter moeten zijn over hun invloed op de wereld. Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2024 voor grote bedrijven, en heeft invloed op zowel de bedrijven zelf als hun gehele toeleveringsketen, inclusief mkb-bedrijven.
De regelgeving vereist dat bedrijven transparant zijn over hun impact op het milieu, hun sociale bijdragen en de kwaliteit van hun bestuurspraktijken. De rapportages moeten inzicht geven in de vraag: “Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld?” Dit vraagt om vergaande dataverzameling en -analyse, niet alleen over het bedrijf zelf, maar ook over de hele toeleveringsketen. Het motiveert bedrijven om verantwoordelijk te opereren en zorgt voor een meer geïnformeerde besluitvorming bij investeerders, waardoor duurzaamheid centraal komt te staan in het bedrijfsbeleid.
'De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. De regels gelden sinds 2024 voor grote bedrijven, maar ook kleine mkb-bedrijven krijgen er nu al mee te maken.' - Bron: KVK, oktober 2024.
Bedrijven die willen voldoen aan de CSRD en andere regelgeving, moeten uitgebreide en betrouwbare gegevens verzamelen. Ze kunnen niet langer alleen hun CO₂-uitstoot monitoren, maar moeten ook hun sociale impact en bestuurspraktijken in kaart brengen:
Verplichte rapportage en transparantie: Bedrijven moeten nu jaarlijkse ESG-rapportages opstellen. Deze rapporten beschrijven in detail hun uitstoot, watergebruik, afvalbeheer en impact op biodiversiteit. Hoewel je als mkb’er zelf (nog) geen verplichting hebt om een duurzaamheidsrapportage op te stellen, kun je wel vragen verwachten van grotere bedrijven die jouw producten afnemen. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe jouw product wordt gemaakt, door wie, en of dit op een eerlijke en verantwoorde manier gebeurt.
De circulaire economie gaat uit van het hergebruik en herbestemmen van producten en materialen, in plaats van de huidige lineaire aanpak van ‘nemen, maken en weggooien’. Slechts 9% van de wereldeconomie is momenteel circulair, volgens het Circularity Gap Report. Er is een sterke stimulans voor bedrijven om hun materialen en producten te ontwerpen met een lange levensduur en minimale verspilling.
Veel bedrijven verkennen nieuwe, circulaire bedrijfsmodellen om bij te dragen aan duurzaamheid:
Producten ontwerpen voor recycling en hergebruik: Bedrijven als Apple en IKEA herzien hun productdesign om recycling mogelijk te maken. IKEA lanceerde in 2022 een meubel-recyclingprogramma en verwacht dat 50% van hun productaanbod in 2030 circulair zal zijn.
Leasing en delen in plaats van kopen: Leasingmodellen bieden consumenten toegang tot producten zonder ze te kopen. Philips en andere tech-bedrijven experimenteren met “as-a-service”-modellen, zoals licht-as-a-service of apparatuur-as-a-service, waarbij klanten betalen voor het gebruik, niet voor eigendom. Dit model vermindert afval en zorgt ervoor dat producten langer meegaan.
De Ellen MacArthur Foundation stelt dat de circulaire economie tegen 2030 wereldwijd een economische waarde van ongeveer €4,1 biljoen kan genereren door middel van efficiënter grondstofgebruik, kostenbesparingen, en nieuwe verdienmodellen. Voor bedrijven biedt dit kansen om kosten te verlagen en tegelijk hun milieu-impact te verkleinen.
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde, en een groot deel daarvan verdwijnt in hoog tempo. De UNEP schat dat de wereld momenteel op koers ligt om tegen 2030 meer dan 1 miljoen soorten te verliezen. Biodiversiteitsverlies heeft impact op voedselproductie, gezondheid, en zelfs economieën wereldwijd, omdat ecosystemen niet langer in staat zijn om bijvoorbeeld water te filteren of CO₂ op te slaan.
Bedrijven zetten zich op verschillende manieren in voor het behoud van biodiversiteit:
Groene infrastructuur en natuur-inclusieve ontwerpen: In de bouw- en landbouwsector worden initiatieven zoals groene daken, regenwateropvangsystemen en bloemrijke akkerranden steeds vaker toegepast. Dit bevordert de biodiversiteit door habitats voor dieren en insecten te creëren.
‘Natuur-positief’ denken: Dit houdt in dat bedrijven meer teruggeven aan de natuur dan ze wegnemen. Coca-Cola, bijvoorbeeld, heeft als doel om tegen 2030 een waterpositieve impact te bereiken door meer water terug te geven aan de natuur dan ze gebruiken. Door op deze manier te denken, kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk drastisch verkleinen.
Waarom biodiversiteit ook goed is voor bedrijven
Door te investeren in biodiversiteit en ecosystemen kunnen bedrijven hun natuurlijke hulpbronnen beschermen, wat hun langetermijnvoordelen biedt en hun waardeketens veerkrachtiger maakt tegen klimaatveranderingen en ecologische verstoringen.
De toekomst ligt in duurzame technologieën en innovaties. Van elektrische voertuigen en duurzame energieopslag tot slimme steden en kunstmatige intelligentie voor milieubeheer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Innovaties zoals AI, Internet of Things (IoT), en big data maken het voor bedrijven mogelijk om efficiënter te werken en hun ecologische voetafdruk te verminderen. Een rapport van Accenture toont aan dat 84% van de bedrijven wereldwijd al technologieën inzet om hun CO₂-uitstoot te verminderen en duurzamer te opereren.
ERP-systemen staan centraal in de digitale transformatie van bedrijven, waarbij ze een compleet overzicht bieden van alle bedrijfsprocessen en -middelen. Deze systemen faciliteren de naadloze integratie van verschillende bedrijfsfuncties - van voorraadbeheer en productie tot financiën en klantrelatiebeheer - en verhogen zo aanzienlijk de efficiëntie en transparantie.
Voor bedrijven die streven naar duurzaamheid, bieden ERP-systemen de mogelijkheid om duurzaamheidsdoelstellingen te integreren en te monitoren binnen alle aspecten van de organisatie. Ze verschaffen waardevolle data over productieprocessen, energieverbruik en logistiek, en ondersteunen bedrijven bij het maken van weloverwogen beslissingen die zowel de bedrijfsvoering als het milieu ten goede komen. Daarnaast faciliteren ze de rapportage over duurzaamheidsprestaties, wat essentieel is voor het voldoen aan regelgeving en het bouwen van een duurzaam merkimago.
Microsoft is actief betrokken bij het inzetten van technologie om duurzaamheid te bevorderen. Hieronder enkele voorbeelden:
Microsoft Cloud for Sustainability
Microsoft heeft de Microsoft Cloud for Sustainability gelanceerd, een uitgebreide suite van tools die organisaties helpt hun ecologische impact te registreren, rapporteren en verminderen. Deze cloudoplossing stelt bedrijven in staat om duurzaamheidsprestaties te monitoren en data te verzamelen over CO₂-uitstoot, energieverbruik en meer.
AI for Earth-initiatief
Microsoft heeft het AI for Earth-programma opgezet om kunstmatige intelligentie in te zetten voor milieuproblemen. Het initiatief ondersteunt organisaties en onderzoekers bij het ontwikkelen van AI-oplossingen voor uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, landbouw, biodiversiteit en water.
Lees meer hierover > Microsoft AI for EarthInzet op hernieuwbare energie en datacenter-efficiëntie
Microsoft heeft zich gecommitteerd aan het gebruik van 100% hernieuwbare energie voor al zijn datacenters tegen 2025. Daarnaast investeert het bedrijf in innovatieve technologieën om de energie-efficiëntie van zijn datacenters te verhogen, zoals het gebruik van onderwaterdatacenters en duurzame koelsystemen.
Het project Natick, waarbij datacenters onder water worden geplaatst, vermindert de behoefte aan energie-intensieve koeling en verhoogt de energie-efficiëntie.Carbon negative
Microsoft streeft ernaar om tegen 2030 carbon negative te zijn, wat betekent dat het meer CO₂ uit de atmosfeer verwijdert dan het uitstoot. Tegen 2050 wil het bedrijf alle CO₂ die het sinds de oprichting in 1975 heeft uitgestoten, hebben geëlimineerd.
Lees meer hierover > Microsoft's commitment to carbon negativityDeze voorbeelden laten zien hoe Microsoft technologie inzet om duurzaamheid te bevorderen, zowel innen hun eigen bedrijfsvoering als door het bieden van tools en oplossingen aan andere organisaties om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.
Door je verder te verdiepen in bovenstaande duurzaamheidstrends en te begrijpen hoe Business Central kan bijdragen aan je verduurzamingsinspanningen, blijf je je concurrenten een stap voor. Ons team staat klaar om met je te sparren over de mogelijkheden en om je te begeleiden bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf. Meer weten? Neem contact op!
Wil je meer diepgaande inzichten in duurzaam ondernemen en ontdekken welke stappen jouw bedrijf kan nemen? Lees onze uitgebreide blog over de bouwstenen en drijfveren achter verduurzaming in 2025.
Lees meer over duurzaamheid: de bouwstenen en drijfveren
ERP. MADE. EASY.
Dat is onze belofte aan jou. Wij geloven dat een ERP-systeem eenvoudig en toegankelijk moet zijn voor iedereen. We nemen de complexiteit weg en zorgen ervoor dat de overgang naar Business Central zo makkelijk mogelijk is voor jou en je bedrijf.
Met ABC E BUSINESS wordt ERP echt eenvoudig! Neem vandaag nog contact op en ervaar het zelf.